Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Χαλάστρα (μην μας τα κάνει ο καιρός).


 Το δημοψήφισμα έληξε αλλά δεν θα κάνουμε αυτό που έδειξε το αποτέλεσμα. Θα πάμε στην δεύτερη επιλογή, όπου το είχαμε συζητήσει στις βόλτες μας μέσα στην εβδομάδα.
 Έτσι έγιναν τα κατάλληλα τηλέφωνα με την "ξεναγό" μας, Εύα στο όνομα και βιολόγος στο επάγγελμα, αφήνουμε τα όποια προβλήματα έχουμε και ξεκινάμε το ταξίδι μας ΕΦ' ΟΣΟΝ ο καιρός το επιτρέπει και περνάμε μία όμορφη Κυριακή, δύο ροδιές από την πόλη.

 Το ραντεβού έχει ορισθεί στις 10:15 στον Λευκό Πύργο και στις 10:30 το πρωί ξεκινάμε με πρώτο σταθμό την Χαλάστρα. Από εκεί συνεχίζουμε προς τον όρμο "Κάβουρα" και τις καλύβες των ψαράδων & μύδοκαλιεργητών (σημείο 10 στον χάρτη). Εκεί βρίσκεται η καρδιά της παραγωγής μυδιών του κόλπου, όπου βρίσκεται και η μεγαλύτερη παραγωγή στην Ελλάδα.
 Συνεχίζοντας σε χωματόδρομο όχι καλής κατάστασης επάνω στο δεξιό παράκτιο ανάχωμα σύμφωνα με την ροή των υδάτων, θα φτάσουμε στο πέτρινο φυλάκιο (σημείο 11) από όπου θα πάμε αριστερά προς τον Φάρο του Αξιού (σημείο 12), αφού πρώτα ποδηλατήσουμε κατά μήκος του καναλιού με την ονομασία "Δάνειο".
 Έτσι ονομάστηκε διότι «δανείστηκαν» από εκεί χώματα για να κατασκευάσουν το ανάχωμα του Αξιού. Το "Δάνειο" φιλοξενεί χαλκόκοτες, ερωδιούς, χουλιαρομύτες, πρασινοκέφαλες πάπιες και βαλτόπαπιες.
Καλύτερα να μην μάθουν την ονομασία της ταβέρνας που ξεκουραστήκαμε την προηγούμενη Κυριακή.
 Ανάμεσα στις καλαμίες ίσως διακρίνετε ένα αρκετά μεγάλο υδρόβιο θηλαστικό που μοιάζει λίγο με βίδρα, λίγο με κάστορα τον μυοκάστορα. Η προέλευση του είναι Νοτιοαμερκάνικη όπου τον εφέραν για -αποτυχημένη- εκμετάλλευση της γούνας του. Την προέλευση της ονομασίας του ίσως μας την εξηγήσει η ξεναγός μας (αυτό το μυς με τον κάστορα αποκτάει ενδιαφέρον).
 Ο φάρος του Αξιού, στο τέρμα της διαδρομής, σηματοδοτεί το πέρασμα από τον όρμο της Θεσσαλονίκης στα ανοιχτά του Θερμαϊκού Κόλπου. Εδώ βρίσκεται και το πιο στενό σημείο μεταξύ των ακρωτηρίων Βαρδάρης και Μεγάλο Έμβολο (ή Μεγάλο Καραμπουρνού) και η απόσταση του είναι μόλις 5,5 χλμ.
 Εκεί βρίσκεται και το ταβερνάκι νησί της Αφροδίτης όπου θα κάτσουμε να φάμε και θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής.

 Ο καιρός φαίνεται πως θα μας κάνει την χάρη. Ίσως ρίξει ένα ψιλόβροχο, όποτε καλό θα είναι να έχετε μαζί σας ΚΡΑΝΟΣ, σαμπρέλες, τρόμπες, ζεστά ρουχα (όχι σαν κρεμμύδι) ή ισοθερμικά, κανένα αδιάβροχο ή αντιανεμικό και καμιά εφεδρική μπλούζα.
 Ο δρόμος είναι σχεδόν ίσιος χωρίς πολλές ανηφοροκατηφόρες και ένα ποδήλατο πόλης νομίζω ότι μπορεί να την κάνει την διαδρομή αν ο αναβάτης του δεν έχει πρόβλημα να το πάει από χωματόδρομο. Το τελευταίο με πάσα επιφύλαξη.
 Η εκδρομή είναι ανοικτή για όλους όσου θέλουν να συμμετέχουν με την ευθύνη του εαυτού τους, όπως σε κάθε εκδρομή που γίνεται από τους ποδηλάτες.

Σημείωση: Στον Αξιό πνέουν κρύοι άνεμοι (η άλλη ονομασία του ποταμού είναι Βαρδάρης. Δεν είναι τυχαίος ο άνεμος).

(Κλικ στην εικόνα για πλήρη εμφάνιση)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου